Over sjamanen en sjamanisme.

Er zijn twee betekenissen die je kunt tegen gekomen in diverse literatuur: Oorspronkelijk komt de term sjamaan van het Siberisch Tunguzische woord šaman, ša betekent ‘weten’. Een sjamaan is letterlijk “iemand die weet”. Maar ook heeft het de betekenis van ‘de extatische’ , dit omdat de sjamaan zich onder het geluid van trommel en zang in trance danst.

Een traditionele sjamaan is dus iemand die via trance in contact komt met de geesten en zielenwereld en op deze wijze mensen kan genezen, bepalen of het de juiste tijd is voor de jacht, doen van rituelen etc. Om deze informatie te krijgen brengt de sjamaan offers aan de betreffende spirits, bijvoorbeeld van het woud. Hij/zij staat ten dienste van de gemeenschap, en had deze taak vaak via overerving. Het is de gemeenschap die hem, op basis van zijn of haar verdiensten, de titel van sjamaan, geeft. Vanuit het respect voor de traditionele sjamanen die er ook nu nog zijn is dit in de tegenwoordige tijd geschreven.

Antropologen zagen in hun onderzoekingen over de wereld veel overeenkomsten  tussen de Siberische sjamanen, medicijnmensen, en alle andere genezers die met trance werken. Zij zijn het die het Siberische  begrip sjamaan en sjamanisme als overkoepelend begrip hebben ingevoerd. Er moet gezegd worden dat men daarmee niet altijd recht doet aan de eigen cultuur en naamgeving van deze medicijnmensen. Ook kunnen de termen hier in het westen verwarrend zijn omdat (in mijn ogen) het beoefenen van sjamanisme nog niet maakt dat je een sjamaan bent.

Aanbod sjamanisme bij Mannazmens:
(klik op het onderwerp voor meer informatie)

Individuele consulten:
Healing en Soulretrieval
Coaching
Rituelen

Groepswerk:
Cursus sjamanisme
Reizen lang de Yggdrasil (Online)

Sjamanisme wordt gezien als een van de oudste visies op het leven en kent daarmee een van de oudste vormen van genezing.