Sjamanisme

Basiscursus sjamanisme

Sjamanistisch werk is een mooie manier om bewust aanwezig te zijn in en met je omgeving, om je helderheden en gevoelsleven te verruimen en om, indien nodig, balans op verschillende lagen te herstellen. Sjamanisme verbindt zich met heilzame bronnen van wijsheid en inspiratie.

Met de basiscursus krijg je verschillende methoden en principes aangereikt om de balans in jezelf en je omgeving te verkennen en eventueel te herstellen en om een sjamanistische levenswijze toe te passen in je dagelijks leven.

De verdiepingscursus en  losse thema-bijeenkomsten geven de mogelijkheid om je verder te ontwikkelen op je sjamanistisch pad.

Thema’s basiscursus sjamanisme

Werken met het levenswiel: windrichtingen, elementen, vraagstukken uitwerken

Reizen langs de levensboom: benedenwereld, middenwereld, bovenwereld, trance-reizen, krachtdier en spirithelpers.

Werken met de voorouders: via verschillende rituelen verbinden we ons met onze voorouders.

Verbinden met ziel:  energetisch reinigen, zielendeel ophalen, klank, prayerwerk, ratel maken.

Inhoud verdiepingscursus

Werken met Krachtvoorwerpen, verdieping methoden trance-staten, verdieping Yggdrasil en de negen werelden ,verdieping ziel en soulretrieval.

Docent

De cursus wordt gegeven o.l.v. Manon Versteeg.

In het cursus aanbod wordt voornamelijk vanuit deze sjamanistische stromingen gewerkt waarbij de nadruk ligt op het Noord-west Europees sjamanisme (Seidr).

Data Basiscursus en themadagen 

Er staan op dit moment geen nieuwe data voor de basiscursus of themadagen gepland.

Ik heb het als een hele prettige ‘reis’ met elkaar ervaren met een mooie mix van praktische opdrachten en ‘beleven’ en achtergrond informatie (…) Ook het zoom alternatief was prima geregeld en ben ik echt tevreden over. Hoe anders het ook is om live bij elkaar te zijn als groep. (…)Het heeft mij weer wat mooie nieuwe gezichtspunten gebracht en zeker ook een klik met het NWE sjamanisme bezorgd. Nogmaals hartelijk dank beiden voor jullie mooie begeleiding.

Marjolein (Deelneemster basiscursus 2019)

Over sjamanisme en sjamanen

Sjamanisme wordt gezien als een van de oudste visies op het leven en kent daarmee een van de oudste vormen van genezing.

Er zijn twee betekenissen die je kunt tegen gekomen in diverse literatuur: Oorspronkelijk komt de term sjamaan van het Siberisch Tunguzische woord šamanša betekent ‘weten’. Een sjamaan is letterlijk “iemand die weet”. Maar ook heeft het de betekenis van ‘de extatische’, dit omdat de sjamaan zich onder het geluid van trommel en zang in trance danst.

Een traditionele sjamaan is dus iemand die via trance in contact komt met de geesten en zielenwereld en op deze wijze mensen kan genezen, bepalen of het de juiste tijd is voor de jacht, doen van rituelen etc. 

Om deze informatie te krijgen brengt de sjamaan offers aan de betreffende spirits, bijvoorbeeld aan de spirits van het woud.

Dienstbaar aan de gemeenschap

Een sjamaan staat ten dienste van de gemeenschap terwijl hij zelf buiten de gemeenschap staat. Een opvolger, veelal via overerving, voor deze taak krijgt eerst een zware jarenlange training van de sjamaan .

Het is de gemeenschap die hem, op basis van zijn of haar verdiensten de titel van sjamaan geeft. Vanuit het respect voor de traditionele sjamanen die er ook nu nog zijn is dit in de tegenwoordige tijd geschreven.

Antropologen zagen in hun onderzoekingen over de wereld veel overeenkomsten tussen de Siberische sjamanen, medicijnmensen, en alle andere genezers die met trance werken.

Het zijn deze antropologen die het Siberische begrip sjamaan en sjamanisme als overkoepelend begrip hebben ingevoerd. Er moet gezegd worden dat men daarmee niet altijd recht doet aan de eigen cultuur en naamgeving van  medicijnmensen over de wereld. Ook kunnen de termen hier in het westen verwarrend zijn omdat (in mijn ogen) het beoefenen van sjamanisme en zijn methoden nog niet maakt dat je een sjamaan bent.

Sjamanistisch aanbod bij Mannazmens

Sjamanistisch werk is in mijn leven en praktijk verweven. Het kan ingezet worden bij individuele consulten, gecombineerd worden met ademwerk en er is een cursus aanbod om voor jezelf sjamanisme en ritueel werk eigen te maken.