Rituelen bij leven & sterven

De heilzame werking van rituelen.

Iedereen is wel bekend met bepaalde rituelen. Zoals het uitblazen van de kaarsjes met wensgedachte, de bruiloftstaart aansnijden of bij een begrafenis een mooi gedicht voorlezen en een bloem leggen op de kist.

Toch is in onze cultuur het doen van rituelen tijdens overgangsfases vrijwel geheel verdwenen. Dat dit een gemis is komt uit steeds meer studies naar voren.

Rituelen helpen om onze aandacht los te maken van ons letterlijk denkende limbische brein. Hiermee verplaatsen we het denken naar de hogere, neurale netwerken. Zo beïnvloeden rituelen  patronen in onze hersenen en kunnen we tot nieuwe inzichten of verwerking  komen. Rituelen voor een overledene zijn helpend voor deze mens om de overgang naar de andere kant te maken.

 

Tijdens  rituelen verbind je je met iets ‘groters’, voeren we bepaalde handelingen uit en hebben ze als doel iets te verwezenlijken, te veranderen of te eren.

Een ritueel kun je voor vele zaken doen: inzicht verkrijgen, patronen doorbreken, iets of iemand loslaten, een overgangsfase, een nieuw leven, een verbintenis bekrachtigen, een nieuwe weg inslaan of dichterbij een wens te komen.

Sjamanistische rituelen.

Een sjamanistisch ritueel kent ook deze ingrediënten van verbinding, handeling, verwezenlijking en verandering en het kan ervaren worden als een vorm van heling.

Bij Mannazmens is het mogelijk om vorm te geven aan ritueel werk voor alle facetten in het leven. Dit is zowel individueel als in een groep mogelijk.

 

Ritueel werk bij stervensbegeleiding.

Daarnaast ben ik opgeleid tot Rouwvrouw waarmee ik het ritueel werk specifiek richt op het gebied van stervensbegeleiding. Hierbij kan ik in overleg en samenwerking met jou ritueel werk vorm geven voor zowel de overledene als nabestaanden.

Ritueel werk bij sterven kan zowel voor, tijdens als na het sterven van dierbaren plaats vinden. Dit kan aan huis zijn, in een uitvaartcentrum en/of tijdens de uitvaart.  Ritueel werk voor nabestaanden kan op elk moment in het leven plaats vinden mocht daar behoefte aan zijn.

Een ritueel wordt altijd in samenwerking met jou vorm gegeven waarbij jouw wensen het uitgangspunt zijn. Daarna wordt elk ritueel zorgvuldig voorbereid en uitgevoerd.

 

“Mam, hoe zou je het vinden als rouwvrouw Manon je lichaam naar je graf begeleid?” vroeg ik m’n moeder tijdens haar laatste dagen op haar sterfbed. “Ja, mooi”, antwoorde ze zachtjes.

Ze konden elkaar nog even ontmoeten voordat ze stierf.

Nog steeds krijg ik kippenvel als ik terug denk aan het moment dat Manon zachtjes drummend voorop de rouwstoet van tachtig genodigden die muisstil achter de kar met moeders lichaam liepen. Hoe de stoet tot stilstand gebracht werd zodat Manon aarde en het graf ritueel kon openen en voorbereiden om mijn moeders lichaam terug te nemen.

Niets anders dan dankbaarheid voor het respectvolle werk van Manon bij het aller, aller laatste afscheid van mijn lieve moeder.

Mirjam

Tarief:

Het tarief is afhankelijk van de omvang en uitvoering van het ritueel. Er is een starttarief van 50 euro voor de inhoudelijke voorbespreking om tot concrete ideeën te komen. Het tarief voor de uitvoering komt daar uit voort. Telefonisch contact voor kennismaking en uw vraag is kostenloos.